Slade Czech - chovatelská stanice plemene Staffordshire Bull Terrier

Staffordshire Bull Terrier

Joe Mallen Memorial 2010

SVÖ St. Pölten - Ratzersdorf

Joe Mallen

Joe Mallen Narodil se 11. srpna 1890 v Cradley Heath. Vyrůstal mezi vipety a bulteriéry, které choval jeho otec. Joe odešel ze školy ve svých 13 letech a začal tvrdě pracovat v továrně na výrobu kotev a řetězů. V roce 1921 převzal se svojí manželkou Lil vedení krčmy Cross Guns Inn ( známou též jako Old Cross Guns ).
Své psy, v Cradley Heath označované jako "dead game", choval v kotcích mimo dům, ale také ve sklepě hostince. Jeho staffordi se nezřídka pohybovali i po lokále mezi návštěvníky, se kterými vycházeli velmi dobře.

V Cross Guns se scházeli vyznavači psích, a také kohoutích zápasů. V roce 1935 zde vzniknul historicky první klub sdružující chovatele staffordů. Původně navrhovaný název "The Original Staffordshire Bullterrier Club" byl změněn na "The Staffordshire Bull Terrier Club". Předsedou nově vzniklého klubu byl zvolen Joe Mallen.

Joe Mallen Joe Dunn (sekretář klubu a známý chovatel) zveřejnil 26.4. 1935 standard SBT stanovený podle psa "Jim the Dandy", kterého vlastnil Jack Barnard. Tento standard platil až do roku 1948, kdy byla snížena velikost z 15 - 18 palců (39 - 45,7 cm) na dnešních 14 - 16 palců (35,56 - 40,64 cm).
Mallen byl majitelem, nebo chovatelem celé řady staffordů: Mallen's Nell, Brave Nell, Oldcrossguns Lucky Jim, Simon, Trudy, Cradley Tyke, Sally, Show Boy, Cross Guns Johnson, Lady Liquer, Carless Bill, Alf's Kit, Lofafellow, The Great Bomber, Stowcote Pride ..... a také legendárního psa jménem "Gentleman Jim".

Gentlemana Jima pořídil jako štěně za jednu libru v r. 1937 od Jacka Dunna z Quarra Bank. Byla to dobrá investice. Již o rok později Gentleman Jim vyhrál dvě 2.ceny na Cruft´s, v r. 1939 se stal nejlepším představitelem plemene a později také prvním anglickým šampiónem. I přes výstavní úspěchy musel své schopnosti nadále dokazovat také při boji v pitu . Jim byl velmi žádaným krycím psem a dal vznik rodové linii "M" (Bruce Low systém). Ch. Gentleman Jim uhynul v deseti letech a Mallen jej pohřbil poblíž železniční trati vedoucí k řetězárně, kde v mládí pracoval.


(Ujistěte se, že na kalibračním obrázku rozeznáte všechny odstíny šedé, případně si přenastavte monitor.)

© Slade Czech 2004 [ Staffordshire Bull Terrier Kennel ]